Türkiye’nin 7 bölgesi nedir?

Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden dördüne komşu olduğu denizin adı verilmiştir (Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi). Diğer üç bölge de Anadolu bütünü içindeki konumlarına göre adlandırılmışlardır (İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi).

7 bölgede hangi iller vardır?

Türkiye İller ve Bölgeler Haritası

  • Akdeniz Bölgesindeki İller: Doğudan batıya göre Antalya, Burdur, Isparta, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş.
  • Doğu Anadolu Bölgesindeki İller: Malatya, Erzincan, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Erzurum, Muş, Bitlis, Şırnak, Kars, Ağrı, Ardahan, Van, Iğdır ve Hakkari.

En büyük bölge neresidir?

Türkiye'nin coğrafi bölgelerinin karakteristik özelliklerinden bazıları şöyle sıralanabilir: Alanı en büyük bölge: Doğu Anadolu Bölgesi (Türkiye'nin !'ini kaplar.) Alanı en küçük bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi (Türkiye'nin %7.5'ini kaplar.) En yüksek bölge: Doğu Anadolu Bölgesi.

Türkiye hangi il hangi bölgede?

Türkiye bulunduğu konum itibariyle kuzey yarım kürede yer alıyor. Türkiye aynı zamanda Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu bölgelerinin de tam ortasındadır. Bu stratejik konumu itibariyle batının doğuya açılan kapısıdır. Ülkenin üç tarafı denizlerle çevrili olması bakımından ayrıca bir yarımadadır.

Bölgeler neye göre ayrılır?

Birinci Coğrafya Kongresinde, Bölgelerin ve bölümlerin ayrılmasında rol oynayan faktörler, Türkiye'nin üç tarafının denizle çevrilmiş olması, uzun kenarları boyunca kıyıya paralel dağ sıralarının bulunuşu, bu dağların yüksek, ama az engebeli olan orta kesimi deniz etkisinden ayırması, bu yüzden kıyı şeridiyle iç …

Bölgeler Nelerdir?

Türkiye'nin 7 Bölgesi 7 Farklı Yerinde Doğa Harikaları

  • Akdeniz Bölgesi. …
  • Ege Bölgesi. …
  • İç Anadolu Bölgesi. …
  • Karadeniz Bölgesi. …
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi. …
  • Marmara Bölgesi. …
  • Doğu Anadolu Bölgesi.

81 ilimiz hangi bölgede?

Bir ilin veya bir ilçenin plaka kodu o yere ait olan tüm araçlarda bulunmaktadır. Araç başka şehirde bile olsa plaka kodu değişmez. Bu sayede şehirlerin adlarını karıştırmadan bilebiliriz. Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yer alan şehri Düzce ise 81 plaka kodunun kayıtlı olduğu yerdir.

Türkiye’de en çok il hangi bölgede?

En çok ili bulunan bölgemiz karadeniz bölgesidir.

En küçük il hangisi?

Ülkedeki en fazla nüfusu barındıran il İstanbul, en az nüfusu barındıran il Tunceli'dir. Ayrıca en büyük yüzölçümüne sahip il Konya, en küçük yüzölçümüne sahip il Yalova'dır.

Türkiye’nin en küçük bölgesi hangi bölgedir?

5- Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en küçük olan bölgesi Güneydoğu Anadolu Bölgesidir.